miercuri, 25 septembrie 2013

Un cetăţean vigilent se plânge de prostituatele din Piteşti (1941)



Domnule Prefect,

Subsemnatul Nicolae Ghiţă locuitor din Piteşti str. Craiovei nr. 17, cu respect vă aduc la cunoştinţă că în Strada Unirei no. 1 zisul Hotel cu emblema „La Ardeal”, această casă de toleranţă compusă din 4 camere ocupate de 4 prostituate pe care le speculează dl. Mihuţ Codreanu patronul acestui local de toleranţă, d-sa le ţine la dispoziţia clienţilor din acest restaurant ce-l are în acelaşi corp de case, lucru ce credem că nu este îngăduitor de nicio lege şi de nici buna morală ce necesită. 

Aceste prostituate este(!) în curtea localului numai în capoade şi chiar în combinezoane, cu scopul de a atrage publicul.

De asemenea şi de la ferestre fac bizele şi semne la diferiţi trecători. Acest hotel a fost închis de către Serviciul Sanitar local şi în prezent nu ştiu sub ce formă funcţionează. 

Cum aceste fapte sunt de neiertat şi pedepsite de lege şi cum vă ştim că a-ţi(!) luat întotdeauna măsuri de îndreptarea diferitelor fapte rele, cu respect vă rog Domnule Prefect a lua măsurile ce veţi crede de cuviinţă pentru stârpirea acestor mari şi ruşinoase fapte.

Cu profund respect,
N. Ghiţă

D-sale Domnului Prefect al Judeţului Argeş Piteşti

Prefectura Jud. Argeş
No. 11.641, 8 mai 1941
Registratura Generală

Rezoluţie,
Dl. Şeful Poliţiei Piteşti pentru a cerceta cazul şi a dresa acte legale. p. Prefect Ta…

Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 21/1941, f. 39.

luni, 23 septembrie 2013

Testamentul lui Armand Călinescu (21 iulie 1938)

În caz de moarte a mea, casele din str. Dr. Clunet 12 Bucureşti, vor fi imediat vândute, trecându-se asupra cumpărătorului datoria de la Institutul de credit hipotecar. Suma ce se va prisosi din preţ va reveni iubitei mele soţii, Adela, care o va întrebuinţa fie spre a-şi cumpăra un apartament mai mic, fie spre a achita datoria ce grevează moşia Ciupa.

Moşia Ciomăgeşti, lotul din Păroşi, mobile, tablourile şi biblioteca din Bucureşti, rente de stat (1.430.000 lei) ce se va găsi în casă, rămân fiului meu. Folosinţa acestor bunuri, însă, va aparţine, pe cât timp va trăi, soţiei mele Adela.

Rog pe iubitul meu fiu, Barbu, să fie cuminte, să respecte pe mama lui şi să se gândească la numele pe care i-l las şi pe care şi eu l-am cinstit precum l-am moştenit dela tatăl meu. Îl sfătuiesc să îmbrăţişeze cariera militară sau magistratura. Să slujească Ţara şi Tronul cu credinţă şi devotament aşa cum am făcut-o eu.

Doresc să fiu înmormântat la Curtea de Argeş alături de părinţii mei. Voi fi purtat de un car îmbrăcat în verdeaţă şi tras de şase boi. După car să meargă delegaţii satelor din jud. Argeş pentru cari am luptat în viaţă cu drag !

21 Iulie 1938, Bucureşti.

AR. M. CĂLINESCU
 
 

Arhivele Naţionale - Argeş, fond Inspectoratul II Cadastral Piteşti, dosar 25/1945-1946, f. 265-266.