vineri, 22 septembrie 2017

Documente referitoare la bombardarea orașului Pitești de către aviața germană în Primul Război Mondial



 1.


Poliţia oraşului Piteşti
Nr. 1.073
9 noiembrie 1916

Domnule Prefect,

Am onoare a raporta că aeroplanele vrăşmaşe au aruncat astăzi ora 3 ½ P.M. în acest oraş, şapte bombe, în următoarele locuri:

1) În strada Tudor Vladimirescu (dosul abatorului) unde bomba a pătruns prin acoperiş în casa lui Hristea Mateş, măţar, distrugând odaia dinspre stradă şi bagajul chiriaşului Nicolae Velingher, mecanic CFR. N-a fost nicio victimă.

2) În curtea caselor d-lui farmacist N. Iliescu din strada Fraţii Goleşti n. 28, locuite de chiriaşul C-tin Iordan. Bomba a căzut în curte, lângă colţul casei, distrugând o galerie şi obiectele din două odăi unde schijele au pătruns prin ferestre şi prin scândurile galeriei, rănind în acelaşi timp pe D-na Filoftea C-tin Iordan, la umărul drept.

3) În zăvoiul din dreptul abatorului, rănind grav doi locuitori şi două femei, toţi din comuna Racoviţa, acest judeţ, care păşteau vitele în zăvoi. Tot în acest loc a mai fost rănit pe faţă şi la mâna dreaptă un caporal din Coloana 4 de Subzistenţă. Victimele au fost transportate la Spitalul militar de evacuare, din b-dul Elisabeta (Şcoala Nicolopol).

4) În strada Craiovei, trei bombe: la Radu Sămăreanu n. 152, la Ion Dogaru n. 157 şi la Bariera Craiovei, unde câteşitrele bombele, au căzut în grădini şi în câmp, fără a cauza vreo stricăciune.

5) A şaptea bombă, a căzut în grădina lui Ion Popescu din strada Smârdan n. 16, unde n-a cauzat nicio stricăciune.

Poliţai,
p. A. Fotescu




Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 80/1916, f. 117.

2.


Poliţia oraşului Piteşti
Nr. ---
10 noiembrie 1916


Domnule Prefect,

Avem onoare a raporta că bombardările aeroplanelor vrășmașe făcute asupra acestui oraș în cursul zilei de 10 curent au cauzat următoarele:

1) La ora 10 AM în strada Maior Giurescu nr. 6 s-a aruncat o bombă pe acoperișul casei unde locuiește Vasile Bachidis distrugând acoperișul pe o întindere de 3 mp și tavanurile de la două camere și douăzeci geamuri.

2) Din această bombă, schijele au sărit la casa cu nr. 4 din aceiași stradă locuită de G. Nițulescu, funcționar CFR unde au spart 19 geamuri și a ucis pe un copil al său anume Gheorghe în etate de 5 ani.

3) Alte schije tot din aceiași bombă au sărit în strada Cuza Vodă nr. 23 ce este în apropiere la locuința lui Borcea Ion, funcționar CFR, rănind destul de grav la mână pe soția sa anume Zoe spărgând 14 geamuri și un cazan de aramă.

4) O altă bombă a explodat în Târgul din Vale, în fața oborului de vite rănind grav pe plutonierul Hagiu și soldatul Toma Ion din Coloana 13 de reparații și trei femei și a ucis doi cai și trei juninci.

5) La rampa gării locale, o bombă a lovit un vagon rănind ușor prin spărturi de geamuri trei soldați.

6) A patra bombă a căzut într-o câmpie din strada Colonel Chicoș fără să cauzeze vreo stricăciune.

7) După amiază la ora 2, trei bombe au fost aruncate în Târgul din Vale unde au ucis 60 vite cornute ale țăranilor care le adusese spre a le vinde Comisiei de aprovizionare a armatei.

8) La ora 2 ½ PM, alte șase bombe au fost aruncate tot în Târgul din Vale unde aviatorii dușmani au observat aglomerația de locuitori și vite aduse pentru Comisia de aprovizionare rănind grav pe băiatul Gheorghe Toarață de 15 ani din comuna Jiblea și s-au spart geamurile prăvăliei comerciantului Dumitru Ionescu.

9) La ora 3 ½ PM, două bombe au căzut la rampa gării ucigând 4 cai ai Coloanei 7 Subzistență, doi oameni bătrâni anume Gheorghe Ana în etate de 80 ani din comuna Boișoara și Nae Nicolescu din acest oraș, strada Maior Giurescu, precupeț în etate de 64 ani.


Polițai,
Aldea Predescu


Director,
A. Fotescu 


Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 80/1916, f. 130.




3.


Raportul prefectului de Argeş Honoriu Bănescu către Ministerul de Interne referitor la numărul victimelor umane și pagubelor materiale făcute de  bombardamentele aviației și artileriei nemțești.  

La ordinul telefonic n. 23.145/1919 cu onoare raportăm că în oraşul Piteşti au fost victime ale aeroplanelor: 12 morţi, 1 rănit, 3 infirmi, 2 case distruse şi 6 ruinate, pagube 55.540 lei; în oraşul Curtea de Argeş: victime ale aeroplanelor: 3 morţi şi 1 rănit, 3 case şi 2 slonuri distruse, 6 case ruinate, pagube 67.607 lei. După ocuparea oraşului Curtea de Argeş de inamic au fost 7 case arse în valoare de 116.000 lei.
În judeţ au fost victime ale aeroplanelor: 27 morţi, 3 răniţi şi 8 infirmi.
Prin bombardament de artilerie avem: 2 morţi şi 8 case distruse în valoare de 113.000 lei.
Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 210/1919, f. 82.

4.
Poliţia Curtea de Argeş
Nr. 1026
1919 martie 27

Rezultat ord. 2.441 din 26 c.(urent) am onoarea a vă raporta că din cauza bombardării acestui oraş de aeroplane şi tunurile inamice au pricinuit următoarele pagube: 3 oameni morţi şi unul rănit, 3 vaci şi 13 porci morţi în valoare de lei 14.000. Din cauza aeroplanelor au fost 3 case distruse şi 2 slonuri în valoare de lei 48.607, 6 case ruinate în valoare de lei 19.000, 7 case arse după ocuparea inamicului în valoare de lei 116.000. Total general 197.807 lei.  
Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 210/1919, f. 83.

 5.
Situația bombardamentelor aviației inamice în plasele județului Argeș în martie 1919
Plasa Argeş
4 morţi şi 3 răniţi din bombardările aeroplanelor şi 1 mort din cauza bombelor otrăvitoare aruncate din aeroplane. Administrator de plasă Pop. Jilanek.
Plasa Bascov
Fără victime umane şi pagube materiale. Administrator de plasă Cutcudache. 
Plasa Dănicei
Fără victime umane şi pagube materiale. Administrator de plasă căpitan N. Racovitză.
Plasa Dâmbovnic
Fără victime umane, însă bombardamentul inamic a distrus Şcoala din Căteasca în valoare de 30.000 lei, a mai omorât doi boi şi a distrus o şatră a femeii Chiţa Stan Soare din satul Lagăr în valoare de 4.500 lei.  Administrator de plasă Florea Frumosu.
Plasa Oltu de Sus
Victime de aeroplane: 16 morţi, 6 infirmi cauzând o pagubă familiilor lor de 532.000 lei, însă fără pagube materiale. Administrator de plasă M.G. Pănescu  
Plasa Oltu de Jos
Fără victime umane şi pagube materiale. Administrator delegat al plasei M.G. Pănescu.   
Plasa Teleorman
Victime umane au fost: Vasile R. Momârlă din comuna Băseni şi Gheorghe Bărăboi din comuna Costeşti. Administrator de plasă Baltazar.   
Plasa Topolog
Fără pagube materiale însă cu victime umane: 6 morţi, 2 infirmi. Administrator de plasă Ion P. Slavescu(?).
Plasa Uda
Fără victime umane şi pagube materiale. Administrator de plasă maior A. Drăghicescu.


Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 210/1919, f. 84-93.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“Fii drăguţ cu arhiviştii. Ei te pot şterge din istorie“