marți, 13 august 2024

1944 MAI 6 - Bombardamentul Aliaților de la Pitești

 Abstract:

The Allied bombing raids in Romania were primarily designed to destroy the railway infrastructure and instil fear in the population with the intention of accelerating the country's withdrawal from collaboration with the Axis powers, particularly Nazi Germany. Until the end of 1943, the war was fought at a distance from the country's borders. However, from the beginning of the new year, it became a tangible threat to the civilian population in the capital and other urban areas. This unfortunate turn of events was largely due to Marshal Ion Antonescu's unwavering belief in the necessity of continuing the war alongside Adolf Hitler.

The tragic bombing of Pitești on 6 May 1944 resulted in significant damage and many lives lost. We now have the opportunity, 80 years on, to commemorate those who perished and honour their memory.

Keywords: World War II, Allied bombing in Romania, City of Pitesti, Civilian casualties and property damages.  


 

Despre bombardamentele Aliaților din zona Argeșului avem studiul documentat al tânărului și regretatului istoric Narcis Ionuț Gherghina[1]. În materialul de față facem o sinteză despre cel mai devastator bombardament anglo-american asupra orașului Pitești din timpul războiului mondial, cel de la 6 mai 1944, dar și o primă publicare a listei persoanelor care au murit în deflagrație, ca un act comemorativ la 80 ani de la tristul eveniment.

Despre bombardamentele din 1944 au apărut o serie de articole în presa locală care reiau în general informații din studiul de caz menționat anterior sau unele mărturii târzii. Iulian Badea, ca martor direct al evenimentului, aflat la o vârstă înaintată (90 de ani în 2018) constata și el cu tristețe amnezia (selectivă) a autorităților locale și naționale față de victimele (multe civile) ale războiului:

 

„Aveam 16 ani pe atunci, îi împlinisem cu două săptămâni înainte de bombardament... Locuiam la câteva sute de metri de târgul săptămânal, acolo unde bombardamentul a făcut prăpăd... În acele momente am avut senzația că se va termina totul, că orașul va fi ras de pe suprafața pământului, că e Apocalipsa... Și eu am fost rănit la un picior și am stat o săptămână în spital. Au ucis zeci de copii și asta mă face să mă înfior și să tremur și acum după atâția ani... De ce? De ce? Unul dintre prietenii mei a fost desfigurat de o explozie... Am început acea zi frumoasă de mai cu zâmbete și am încheiat-o cu multe lacrimi. Și mă doare că autoritățile din Piteşti nu au comemorat niciodată acest tragic eveniment. Nu au ridicat niciun monument, nici măcar o plăcuță comemorativă, nimic. Orașul și-a uitat martirii...”[2].

 

La 80 de ani de la tragicul moment constatăm că la Pitești nu există un monument sau o măcar o plăcuță comemorativă în cinstea victimelor din acest oraș[3]. În schimb, în mod paradoxal, în București sunt chiar două monumente, unul în Parcul Cișmigiu (din 2002) și celălalt în Parcul Kiseleff (din 2007), monumente care au fost ridicate în cinstea aviatorilor (americani), care au bombardat Capitala la 4 aprilie 1944 lăsând în urmă mii de morți și răniți[4]. Vae victis!

Anterior bombardamentului, prin Biroul Mobilizării și Organizării Națiunii și Teritoriului, prescurtat Biroul MONT, condus la Pitești de Florian Bâlea, autoritățile au luat măsuri pentru camuflarea clădirilor pe timp de zi și noapte pentru a preveni atacurile aeriene, însă populația nu a fost în totalitate receptivă la constrângeri și reguli, dovadă fiind și unele evenimente neplăcute care arătau limitele de acțiune ale acestei instituții (documentul nr. 1 din anexa documentară). Măsurile de apărare pasivă (AP) erau aduse la cunoștința cetățenilor prin ordonanțe emise de Primăria Pitești care se afișau în principalele zone de interes din oraș (documentul nr. 2 din anexa documentară)[5].  

 În date și cifre, alarma s-a dat la ora 10:45, într-o zi de sâmbătă, când la Pitești se ținea târgul săptămânal. În zona Zăvoi din apropierea Târgului din Vale au murit cei mai mulți civili din afara orașului, în general țărani veniți din comunele și județele limitrofe pentru târguieli. Bombardamentul propriu-zis a durat circa 15 minute (11:45 – 12:00), însă a fost executat de numeroase avioane (circa 80), care au lansat sute de bombe (circa 280 / 182 bombe explodate și 13 bombe neexplodate) lăsând în urma lor sute de morți (191) și răniți spitalizați (248)[6], dar și pagube materiale importante. Numeroase bombe au căzut și în satele și comunele învecinate (102 bombe în Găvana, 15 bombe în Prundu, 15 bombe în Valea Ursului), cauzând victime umane și materiale mai restrânse[7].    

La scurt timp de la bombardamentul catastrofal, Primăria Pitești a întocmit un tabelul cu numele celor decedați la 6 mai 1944, în care sunt cuprinși 191 indivizi (162 adulți: 94 bărbați și 68 femei; 29 minori: 15 băieți și 14 fete). Mulți indivizi (43), adulți și minori au rămas neidentificați: 17 bărbați și 26 femei. Cei mai mulți decedați erau domiciliați în orașul Pitești, însă mulți erau țărani din comunele argeșene prezenți la oraș cu ocazia târgului săptămânal. În general, pentru locul decesului există mențiunea „Zăvoi” (locul împădurit de pe malul Argeșului unde s-au refugiat cei mai mulți târgoveți înspăimântați de raidurile aeriene) și Spitalul Brătianu (spitalul județean din strada Brătianu unde au fost transportați muribunzii).

Într-o statistică întocmită după profesia victimelor erau consemnați: trei comercianți, cinci profesori, patru elevi, 10 agricultori, un meseriaș, cinci funcționari, opt funcționari particulari, 84 muncitori, un industriaș (Nicolae Șteflea), trei militari, trei pensionari, 30 casnice, 30 liberi profesioniști și 22 persoane fără profesie. După naționalitate erau: trei evrei (elevul Paul L. Lichtenbaum și femeile casnice Amalia Crigler și Leia Friștag), un ungur (rentierul Heinerich Arady), trei bulgari (comerciantul Dumitru Nancoff, muncitorul Dumitru Victorof și electricianul mecanic Fery Marcof), doi greci (Nicolae Taciopol și Maria Hronis), un polonez (Chismovschi Eghi) și două persoane de alte naționalități[8].

Orașul a fost paralizat în urma bombardamentului de la 6 mai 1944 fiind distruse și avariate sute de clădiri, străzi[9], dar și infrastructura de alimentare cu apă potabilă, de electricitate și de comunicați telefonice și de transport feroviar. Populația terorizată s-a refugiat prin localitățile dimprejur, sarcina imediată de degajare a dărâmăturilor fiind îndeplinită de trupele de soldați din Garnizoana Pitești.

830 de clădiri (circa 18% din totalul construcțiilor din oraș) au fost distruse total sau parțial, avariate sau devenite de nelocuit. Bombardamentul a vizat cu precădere infrastructura și zona dimprejurul nodului feroviar. Astfel, clădirile publice și industriale care au fost distruse în proporție de peste 50% au fost cu precădere cele din zona feroviară și cele din centrul urban: Gara CFR și liniile de cale ferată, Țesătoria Română, Biserica Sf. Ilie, Epitropia Bisericii Sf. Nicolae, Liceul IC Brătianu, Școala primară de fete Nicolopol, Liceul Industrial de Fete, Societatea Frăția a Preoților, Băile Calman, Atelierul mecanic Schweitzer și Turnătoria Gottwald Nicht[10].

Pagubele materiale au fost documentate prin fotografiere la fața locului în intervalul 18-22 mai 1944 de către caporalul Constantin Dobrescu din Garnizoana Pitești[11], în conformitate cu instrucțiunile emise de Secția Propagandă a Marelui Stat Major[12]. De asemenea, Consiliul de Patronaj al Operelor Sociale condus de Maria Antonescu a venit cu instrucțiuni proprii privind asistența socială a sinistraților[13].  

Fix la o lună de la primul bombardament, la 6 iunie 1944 a avut loc un alt bombardament asupra orașului, însă de mai mică intensitate. În cifre au fost: 83 bombe explodate, două bombe neexplodate, 24 case distruse, 49 case avariate, 10 morți[14] și 11 răniți. Bombardamentul a fost dezlănțuit la orele 10 de către două valuri de avioane inamice venite din direcția Ploiești sau București. Au fost bombardate în special două centre, unul în jurul Monumentului Independenței, adică străzile Elisabeta, Craiovei și Egalității și al doilea în partea de sud a orașului cuprinzând strada Frații Golești și liniile CFR[15]. 

Autoritățile (Primăria Pitești, Prefectura Argeș, Poliția Pitești și Tribunalul Argeș) s-au implicat în documentarea situației sinistraților. În registrul opis general al dosarelor de sinistrați în urma bombardamentelor aeriene asupra orașului s-au înregistrat 1.867 de dosare de sinistrați în 1944 și alte 81 de dosare în 1945 pentru persoanele fizice și juridice din orașul Pitești[16].

Bombardamentele Aliaților în România au vizat în principal distrugerea infrastructurii feroviare și terorizarea populației, pentru a grăbi ieșirea țării din colaborarea cu puterile Axei, în special cu Germania nazistă. Până la sfârșitul anului 1943, războiul s-a purtat departe de granițele țării, însă de la începutul noului an a devenit o amenințare concretă pentru populația civilă din capitală și din alte zone urbane. Din păcate, credința oarbă a mareșalului Ion Antonescu în continuarea războiului alături de Adolf Hitler a dus la acest deznodământ neplăcut. În urma bombardamentului violent de la Pitești din 6 mai 1944 au rezultat pagube însemnate și numeroși morți pe care îi comemorăm acum, cu nume și prenume, la exact 80 de ani de la acest eveniment tragic în istoria urbană și națională.

 

 

 

 

ANEXĂ DOCUMENTARĂ

 

1.

 

Primăria Orașului Pitești

Biroul A.Ρ.

 

 

PROCES-VERBAL

Astăzi 15 Aprilie 1944

 

Noi, Florian Bâlea, Șeful Biroului Apărării Pasive a(l) Primăriei Pitești în baza art. 10 din Legea Apărării Antiaeriene a Teritoriului, procedând la controlul camuflajului pe teritoriul orașului am constatat că în noaptea de 14-15 Aprilie 1944 orele 23:30 1a intersecția străzilor Șerban Vodă cu strada Griviței și Prințul Carol, staționau pe trotuar doi indivizi ce făceau joc de lumină cu lanterna necamuflată pe ziduri prinzând în obiectiv pe cei ce treceau pe stradă.

M-am apropiat de el și i-am întrebat de ce fac așa, mi-a răspuns, că cine ești tu, atunci i-an condus la Poliție cu lanterna dându-i în primirea Comisarului de serviciu.

A fost identificat elevul din Liceul Militar Popescu A. Gheorghe, fiul Domnului Colonel de rezervă Anton Popescu din Pitești, str. Șerban Vodă, nr. 58.

În ziua de 15 Aprilie 1944 pe la orele 17, în timp ce mă aflam pe strada Șerban Vodă în tovărășia colegilor mei de la Primăria Pitești: Taciopol Naum, Doșa Ludovic, Pană Marin m-am pomenit cu Domnul Colonel în rezervă Anton Popescu că mă ia de piept, mă înjură de Dumnezeul mamei și spunându-mi că de ce i-am dus băiatul la Poliție, de față fiind și Dl. Traian Andreescu, funcționar la Primăria Pitești, care s-a prezentat cu Dl. Colonel la mine.

Faptul de mai sus s-a petrecut în plină stradă când de față era mult public, care la vederea gestului făcut de D1. Colonel Anton Popescu a fost foarte indignat iar eu am suferit insultele și bruscările D-lui Colonel în rezervă, știrbindu-mi din autoritatea ce o am în această calitate de Șef al Apărării Pasive la Primăria Pitești.

Având în vedere cele arătate mai sus cer sancționarea susnumiților conform Decretului Lege nr. 177 publicat în Monitorul Oficial nr. 76, partea I, din 30 Martie 1944, pentru sabotarea și nerespectarea măsurilor de A.P. pe timpul nopții.

Menționez că în timpul când am fost insultat și bruscat în plină stradă de Domnul Colonel în rezervă Anton Popescu, la un minut după aceia am dat alarma aeriană.

Drept care am încheiat prezentul Proces-Verbal în triplu exemplar, în conformitate cu legea pentru apărarea antiaeriană activă și pasivă a teritoriului.

 

ȘEFUL BIROULUI A.P.

Fl. Bâlea

 

Contravenient: refuză a semna.

 

Martorii: SS indescifrabil

 

SJAN Argeș, Primăria Pitești, dosar 12/1944, f. 53.

 

 

2.

 

PRIMĂRIA ORAȘULUI PITEȘTI

Biroul M.O.N.T și A.P.

 

Ordonanța nr. 2.847

 

Noi, Profesor Ion Steriopol, Primarul Orașului Pitești, lucrând în baza art. 16 din Legea Ad-tivă și Legea A.A. a Teritoriului.

Având în vedere ordinul telegrafic al Comandamentului I. Teritorial cu nr. 40.070 din 16 Aprilie 1944.

 

ORDONĂM

 

Art. 1. Localurile de orice fel, precum și sălile de spectacole de tot felul, din cuprinsul orașului Pitești se vor închide exact la orele 22. Patronii sunt obligați să afișeze cu litere foarte mari și la loc vizibil ora de închidere.

Art. 2. Camuflajul va fi desăvârșit.

Art. 3. Se interzice cu strictețe cetățenilor orașului de a mai face uz de lanterne și a fuma pe străzi în timpul nopții, după darea alarmei. Toate lanternele vor fi camuflate cu celofan albastru. Cele necamuflate se vor confisca.

Art. 4. Contravenienții la această ordonanță vor fi sancționați conform Decretului Lege Nr. 177 publicat în M. Of. nr. 76 din 30 Martie 1944.

Art. 5. Contravențiile prezentei ordonanțe se vor constata de către organele polițienești civile și militare precum și de organele A.P.

 

Dată în cabinetul nostru, astăzi 17 Aprilie 1944.

 

Primar,

Prof., ION STERIOPOL

Secretar, NIC. IONESCU

 

Șeful Biroului M. Ο. Ν. Τ.,

Florian Balea

 

SJAN Argeș, Primăria Pitești, dosar 12/1944, f. 55.

 


 

3.

 

PRIMĂRIA PITEȘTI

TABLOU

de numele și prenumele celor decedați în bombardament (6 mai 1944)[17]

 

Nr. crt.

Nr. act[18]

Numele și prenumele

Sex

Vârsta

Profesia

Locul decesului[19]

1.        

199

Dumitru Nancoff

b

80

Comerciant

Piața Episcopiei

2.        

200

Elena Nicolau, refugiată din Brăila.

f

59

Fără profesie[20]

Doamna Bălașa, 45

3.        

201

Eugenia Rădulescu

f

15

Elevă

Viilor

4.        

202

Elena Dumitrescu

f

56

Fără

Principesa Maria, 2

5.        

203

Gheorghe Catâru din Gârbovu, Gorj.

b

34

Plugar

Principesa Maria, 2

6.        

204

Chirică Huțan

b

58

Comerciant

Târgu din Vale, 54

7.        

205

Nicolae Pariza

b

47

Profesor

B-dul Elisabeta

8.        

206

Sofia Caracata

f

78

Casnică

B-dul Elisabeta

9.        

207

Lizica Grecu

f

29

Casnică

Piața Episcopiei

10.     

208

Ilie Neblea

b

12

Ucenic

Piața Episcopiei

11.     

209

Gherghina Ciocănău din Slătioarele, Argeș.

f

41

Casnică

 

12.     

210

Rozalia Buzilă

f

19

Casnică

Pitești

13.     

211

Ion Broștescu

b

54

Măcelar

Exercițiu, 128

14.     

212

Ion Trufășilă din Stoenești, Argeș.

b

19

Picol

Piața Episcopiei

15.     

213

Ion Moldovan

b

67

Director bancă

Regina Maria

16.     

214

Constantina Barosache

f

45

Casnică

Petru Rareș, 2

17.     

215

Mircea Alex. Radu

b

1 lună

Copil

Rahovei 4

18.     

216

Ion Bacria

b

34

Funcționar comercial 

Piața Episcopiei

19.     

217

Ionela Chiriacescu

f

22

Casnică

Călugăreni

20.     

218

Ioana Paraschiv

f

31

Muncitor

Gara Pitești

21.     

219

Păun Biserican din Prundu, Argeș.

b

38

Muncitor

 

22.     

220

Maria Stolojanu din Tighina

f

36

Funcționar Tighina

Frații Golești, 25

23.     

221

Elena Zidaru

f

31

Funcționar particular

Țesătoria Română

24.     

222

Maria Gărăgău din Valea Mare, Muscel.  

f

36

Muncitor

Călugăreni, 6

25.     

223

Alexandrina Lungulescu

f

21

Muncitor

Zăvoi

26.     

224

Dumitru Victorof

b

55

Muncitor

Heliade Rădulescu

27.     

225

Ion Dumitrescu din Călinești, Muscel.

b

62

Agricultor

Craiovei

28.     

226

Toma Văcărescu

b

48

Tinichigiu

Fundătura Gării, 11

29.     

227

Petra Achim

f

38

Casnică

Frații Golești, 12

30.     

228

Ristea Văcărescu

b

19

Vânzător prăvălie 

Doamna Bălașa, 1

31.     

229

Constantin Văcărescu

b

16

Tinichigiu

Doamna Bălașa, 1

32.     

230

Antoaneta Constantinescu

f

38

Casnică

Cuza Vodă, 45

33.     

231

Elisabeta Ioan

f

75

Casnică

Șerban Vodă, 137

34.     

232

Ilie Miu

b

35

Coșar

Zăvoi

35.     

233

Nicolae Taciopol

b

34

Sudor la Țesătoria Română

Colonel Chicoș

36.     

234

Anastasia Dobre

f

36

Profesoară

B-dul Elisabeta

37.     

235

Paraschiva Aldea

f

23

Casnică

Târgu din Vale, 9

38.     

236

Ioan Conea Mitea

b

17

Băiat prăvălie

Târgu din Vale, 9

39.     

237

Ludmila Rasolov

f

62

Casnică

Târgu din Vale, 9

40.     

238

Ada Diaconu

f

4

Copil

Târgu din Vale, 9

41.     

239

Marin Niculescu

b

57

Int. abator

T. Vladimirescu, 1

42.     

240

Teodora Tomiță

f

41

Casnică

Zăvoi

43.     

241

Paul L. Lichtenbaum

b

15

Elev

Târgu din Vale, 11

44.     

242

Ion Duțulescu

b

28

Ajutor lucr.

Piața Episcopiei

45.     

243

Gherghina A. Ioniță din Prundu, Argeș.

f

35

Casnică

Piața Episcopiei

46.     

244

Dumitra Constantin Florea din Broșteni, Argeș.

f

39

Casnică

 

47.     

245

Constantin Manu

b

77

Fierar CFR

T. Vladimirescu, 58

48.     

246

Sevasta Stavarache

f

54

Profesoară Școala Normală

Frații Golești

49.     

247

Maria Vlăsceanu

f

30

Muncitoare

Heliade Rădulescu, 5

50.     

248

Maria Cristache

f

49

Casnică

B-dul Elisabeta, 93

51.     

249

Paul Martinian Repezeanu

b

37

Proprietar

B-dul Elisabeta, 68

52.     

250

Elena Repezeanu

f

39

Casnică

B-dul Elisabeta, 68

53.     

251

Gheorghe Burtă

b

4 luni

Copil

B-dul Elisabeta, 74

54.     

252

Constantin Zabet

b

36

Lucrător CFR

Zăvoi

55.     

253

Teodor Sufragiu

b

51

Funcționar

Zăvoi

56.     

254

Enache Stoica

b

47

Lucrător fabrică

Băilor, 29

57.     

255

Heinerich Arady

b

47

Rentier

Sf. Vineri, 55

58.     

256

Ghiță Dumitrescu

b

82

Funcționar comercial 

Brâncoveanu, 1

59.     

257

Ilie Mândruță

b

53

Negustor

Brâncoveanu, 7

60.     

258

Dumitru Botez

b

37

Funcționar

Spitalul Brătianu

61.     

259

Spirea Vintilă

b

45

Meșter cizmar

Viilor, 54

62.     

260

Victoria Cornel

f

3

Copil

Călugăreni, 19

63.     

261

Chismovschi Eghi[21]

b

42

Funcționar

Rahovei

64.     

262

Nicolae Șteflea

b

52

Industriaș

Sf. Vineri, 73

65.     

263

Constantin Stanciu din Țuțulești, Argeș.

b

44

Muncitor

Gării, 4

66.     

264

Nicolae Dănilă

b

25

Militar, invalid de război

T. Vladimirescu

67.     

265

Ilie Dincă

b

16

Fierar

Târgu din Vale, 47

68.     

266

Nicolae Surdu

b

57

Muncitor

Turcești, 77

69.     

267

Elena Matei

f

21

Casnică

Sf. Vineri, 23

70.     

268

Florea Jianu din București 

b

31

Croitor

Egalității

71.     

269

Marcela Andrei

f

4 luni

Copil

Călugăreni, 19

72.     

270

Marin Ivașcu

b

28

Funcționar

B-dul Elisabeta, la Divizie

73.     

271

Constantin Ungureanu

b

28

Fără

B-dul Elisabeta, la Divizie

74.     

272

Gheorghe Andronache

b

27

Agricultor

B-dul Elisabeta, la Divizie

75.     

273

Vasile Dragomir

b

35

Frizer

B-dul Elisabeta, la Divizie

76.     

274

Gheorghe Duță, caporal 

b

25

Agricultor

B-dul Elisabeta, la Divizie

77.     

275

Constantin Ducu

b

27

Agricultor

B-dul Elisabeta, la Divizie

78.     

276

Niculina Băcăuanu

f

23

Casnică

Zăvoi

79.     

277

Scurtu Dumitru din Curtea de Argeș

b

55

Antreprenor

Spitalul Brătianu

80.     

278

Elena Zeleșteanu din Curtea de Argeș

f

38

Casnică

Spitalul Brătianu

81.     

279

Cioboarcă Ioan din Bardar[22], Lăpușna 

b

 

Soldat erou

Spitalul Militar 

82.     

280

Marin Cristea

b

41

Plutonier major

B-dul Elisabeta

83.     

281

Gheorghe Martinescu

b

34

Ziarist

B-dul Elisabeta

84.     

282

Ioan Biro

b

34

Șofer

B-dul Elisabeta

85.     

283

Constantin Ștefan

b

35

Fără

B-dul Elisabeta

86.     

284

Alexandru Ionescu

b

70

Cizmar

Smeurei, 19

87.     

285

Vasile Rădulescu

b

60

Cârciumar

Craiovei, 86

88.     

286

Gheorghe Trandafir

b

42

Pensionar CFR

T. Vladimirescu, 110

89.     

287

Stela Căpățână

f

27

Casnică

Frații Golești, 52

90.     

288

Victoria Căpățână

f

19

Casnică

Frații Golești, 52

91.     

289

Ion Căpățână

b

15

Fără

Frații Golești, 52

92.     

290

Grigore Tuță

b

37

Proprietar

B-dul Elisabeta

93.     

291

Constanța Mihăileanu

f

57

Casnică

Doamna Bălașa

94.     

292

Eugenia Damian 

f

86

Casnică

Doamna Bălașa

95.     

293

Marin Rădulescu

b

67

Covrigar

Piața Episcopiei

96.     

294

Maria Popescu

f

44

Casnică

Craiovei

97.     

295

Niculae Popescu

b

46

Învățător

Doamna Bălașa

98.     

296

Paraschiva Mușetescu

f

42

Casnică

Zăvoi

99.     

297

Ion Mușetescu

b

11

Copil

Spitalul Brătianu

100.  

298

Constanța Mușetescu

f

12

Elevă

Zăvoi

101.  

299

Ioana Căpeț

f

29

Fără 

Zăvoi

102.  

300

Olga Hondru

f

38

Casnică

Craiovei

103.  

301

Dumitru Nicolae

b

44

Lucrător CFR

Dragoș Vodă, 29

104.  

302

Petre Taban

b

10

Elev

Călugăreni, 1

105.  

303

Niculae Marinescu

b

50

Croitor

Exercițiu, 99

106.  

304

Marin Constantinescu 

b

16

Ucenic

Spitalul Brătianu

107.  

305

Chirița Petria

f

54

Casnică

Frații Golești, 56

108.  

306

Tinca Morcovea din Vieroși

f

38

Muncitoare

Spitalul Brătianu

109.  

308

Dumitra Stancu

f

21

Lucrătoare croitorie

Plevnei, 4

110.  

309

Chiriță Gh. Nedelcu din Sămara, Argeș 

b

39

Agricultor

Regina Maria

111.  

310

Gheorghe Lăutaru

b

36

Zidar

Fabrica Țesătoria Română

112.  

311

Elena Neagoe

f

49

Fără

Fundătura T. Vladimirescu

113.  

312

Petre Stoenescu

b

69

Pensionar CFR

Petru Rareș, 28

114.  

313

Florian Ionescu din Costești, Argeș

b

40

Conductor CFR

Zăvoi

115.  

314

Anton Petre

b

58

Cofetar

Sf. Vineri, 49

116.  

315

Amalia Crigler

f

65

Casnică

B-dul Elisabeta

117.  

316

Săftica Dima

f

21

Elevă

Craiovei, 88

118.  

317

Ioan Reperău din Domnești

b

55

Agricultor

Piața Episcopiei 

119.  

318

Nicolae Gărăgău din Albota, Argeș

b

31

Muncitor

 

120.  

320

Neacșu Gheorghe din Cerbu, Argeș

b

44

Muncitor

Spitalul Brătianu 

121.  

321

Constantin Buricel din Ștefănești, Muscel

b

40

Mecanic CFR

Spitalul Brătianu 

122.  

322

Ștefan Mărgărit din Hințești, Argeș

b

42

Agricultor

Spitalul Brătianu 

123.  

323

O femeie neidentificată

f

65

-

Zăvoi

124.  

324

O copilă neidentificată

f

6

-

Zăvoi

125.  

325

O copilă neidentificată

f

8

-

Zăvoi

126.  

326

O copilă neidentificată

f

4

-

Zăvoi

127.  

327

O copilă neidentificată

f

14

-

Zăvoi

128.  

328

O copilă neidentificată

f

16

-

Zăvoi

129.  

329

O femeie neidentificată

f

38

-

T. Vladimirescu

130.  

330

O femeie neidentificată

f

57

-

T. Vladimirescu

131.  

331

O femeie neidentificată

f

38

-

Gării

132.  

332

Un băiat neidentificat

b

6

-

T. Vladimirescu

133.  

333

O femeie neidentificată

f

60

-

Petru Rareș

134.  

334

O fată neidentificată

f

16

-

Gării

135.  

335

Un bărbat neidentificat

b

30

-

Depou CFR

136.  

336

Un bărbat neidentificat

b

52

-

Depou CFR

137.  

337

Un bărbat neidentificat

b

40

-

Petru Rareș

138.  

338

O femeie neidentificată

f

40

-

Petru Rareș

139.  

339

O femeie neidentificată

f

28

-

B-dul Elisabeta

140.  

340

Un bărbat neidentificat

b

32

-

Zăvoi

141.  

341

Un bărbat neidentificat

b

38

-

B-dul Elisabeta

142.  

342

O femeie neidentificată

f

41

-

Zăvoi

143.  

343

Un bărbat neidentificat

b

44

-

Fabrica Țesătoria Română

144.  

344

Un bărbat neidentificat

b

50

-

Pitești

145.  

345

O femeie neidentificată

f

25

-

Gării

146.  

346

O femeie neidentificată

f

45

-

Gării

147.  

347

O femeie neidentificată

f

40

-

Spitalul Brătianu

148.  

348

Maria Hronis din Constanța

f

37

Casnică

Spitalul Brătianu

149.  

349

O femeie neidentificată

f

60

-

Zăvoi

150.  

350

O femeie neidentificată

f

30

-

Petru Rareș

151.  

351

Leia Friștag

f

37

Casnică

Târgu din Vale, 19

152.  

352

Aglaia Roman, din Botoșani

f

55

Casnică

Sf. Vineri

153.  

353

Un bărbat neidentificat

b

40

-

Petru Rareș

154.  

354

Un bărbat neidentificat

b

38

-

Spitalul Brătianu 

155.  

355

O femeie neidentificată

f

39

-

Spitalul Brătianu 

156.  

356

Un bărbat neidentificat

b

29

-

Spitalul Brătianu 

157.  

357

Un bărbat neidentificat

b

40

-

Spitalul Brătianu 

158.  

358

Un bărbat neidentificat

b

34

-

Spitalul Brătianu 

159.  

359

O femeie neidentificată

f

34

-

Spitalul Brătianu 

160.  

360

Maria Iordache

f

43

Lucrător Țesătoria Română

Șantierul de la Podul CFR

161.  

361

Constantin Vânătoru

b

49

Lucrător CFR

Șantierul de la Podul CFR

162.  

362

O femeie neidentificată

f

29

-

Spitalul Brătianu 

163.  

363

O femeie neidentificată

f

30

-

Gării

164.  

364

Un bărbat neidentificat

b

29

-

Spitalul Brătianu 

165.  

365

Florian Diaconu din Poenița, Muscel

b

17

Agricultor

Spitalul Brătianu 

166.  

366

Elisabeta Cais

f

42

Madamă Hotel

Piața Episcopiei

167.  

367

Burcea Constantin din Ștefan cel Mare

b

21

Parlagiu[23]

Spitalul Brătianu 

168.  

368

Vasile Dobrin din Găvana, Argeș

b

39

Tinichigiu

Spitalul Brătianu 

169.  

369

Vasile Pescaru din Câmpulung Muscel

b

50

Magazioner 

Spitalul Brătianu 

170.  

371

Dumitru Damac din Săbăoani, Roman. 

b

27

Muncitor

Reg. Pompieri

171.  

372

Florian Andreiescu, str. Despina Doamna, 10

b

55

Muncitor

Spitalul Brătianu 

172.  

373

Ion Marinescu, str.  Exercițiu, 189

b

36

Lucrător Țesătoria Română

Spitalul Brătianu 

173.  

374

Alexe Floarea din Bradu de Sus

f

25

Muncitoare

Spitalul Brătianu 

174.  

375

Nicolae Tănase, str. Heliade Rădulescu, 16

b

14

Ucenic cizmar

Zăvoi

175.  

376

Fery Marcof, str. 24 Ianuarie

b

35

Lucrător Țesătoria Română

Țesătoria Română

176.  

377

Nicolae Rădulescu, str. Viilor, 73

b

48

Croitor

Spitalul Brătianu 

177.  

381

Ioan Mândreanu, str. Sf. Vineri

b

73

Pensionar

Spitalul Brătianu

178.  

383

Petrache Vasile din Prundu, Argeș. 

b

35

Lăcătuș mecanic

Spitalul Brătianu

179.  

385

Georgeta Gheorghiu

f

34

Fără

Spitalul Brătianu

180.  

386

Natalia Dvorac

f

17

Muncitoare

Spitalul Brătianu

181.  

387

Maria Panaitescu

f

70

Fără

Spitalul Brătianu

182.  

390

Un necunoscut

f

 

-

Spitalul Brătianu

183.  

391

O necunoscută

f

 

-

Spitalul Brătianu

184.  

392

O necunoscută

f

 

-

Spitalul Brătianu

185.  

393

Un necunoscut

b

 

-

Spitalul Brătianu

186.  

394

Un necunoscut

b

 

-

Spitalul Brătianu

187.  

395

Ilie Gaiță din Drăganu, Argeș. 

b

61

Agricultor

Sf. Vineri

188.  

396

Ioana Tufan din Moșoaia, Argeș.  

f

60

Fără

Piața Episcopiei, 1

189.  

397

Maria Gâlcă

f

43

Casnică 

Negru Vodă, 2

190.  

398

Dumitru Chifuleac

b

48

Magazioner CFR

Spitalul Brătianu

191.  

399

Dumitru Pamfil din Brăila

b

70

Profesor

Spitalul Brătianu

 

Pentru conformitate, C. Mateescu.

 

SJAN Argeș, Poliția Pitești, dosar 74/1944, f. 188-191.

 

 

4.

POLIȚIA ORAȘULUI PITEȘTI

 

TABEL NOMINAL

de morții din urma bombardamentului din ziua de 6 iunie 1944 asupra orașului Pitești

 

 

Nr. crt.

Nr. act

Numele și prenumele

Profesia

Domiciliu

Observații

1.        

 

Buzatu Gheorghe

Lăcătuș CFR

Frații Golești

 

2.        

 

Anton M. Ion 

Ceferist Stația Pitești

 

 

3.        

 

Marin Costache

Muncitor

 

Găsit mort în str. Craiovei nr. 8 sub dărâmături

4.        

 

Nițescu Victor

-

 

Refugiat din comuna Doroteia[24], jud. Câmpulung – Bucovina fiind în drum spre casă, 20 ani, necăsătorit.  

5.        

 

Tudor Marin zis Cucu

Mecanic CFR

 

 

6.        

 

Alexandru M. Ion

Frânar CFR

 

 

7.        

 

Badea Anton

Frânar CFR

 

 

8.        

 

Anghel M. Ioan

Frânar CFR

 

 

9.        

 

Gh. Nicolau

Om de serviciu Școala Normală de Fete

 

 

10.     

 

Vaman Vasile

Militar Flotila 3-a Vânătoare

 

 

 

 

SJAN Argeș, Poliția Pitești, dosar 74/1944, f. 183.



A. Radu - Arhivist, inspector superior, Arhivele Naționale – Serviciul Județean Argeș (SJAN Argeș). 

[1] Narcis Ionuț Gherghina, Istoria bombardamentelor americane asupra fostelor județe Argeș și Muscel, 1943-1944, Editura Carminis, Pitești, 2002, 116p. + IX; Idem, Orașul Piteşti sub bombe - 6 mai 1944, în „Argeş”, an 2, nr. 8, mai 2002, p. 18.  

[2] Denis Grigorescu, Cum au ucis bombardierele americane zeci de copii la Piteşti. Ziua care n-a fost niciodată comemorată de autorități, în „Adevărul”, disponibil online la: https://adevarul.ro/stiri-locale/pitesti/cum-au-ucis-bombardierele-americane-zeci-de-copii-1850797.html, 2024.

[3] Parcul Ștrand din Pitești ar fi, spre exemplu, cel mai indicat amplasament pentru un monument sau o placă comemorativă fiind chiar în zona intens bombardată (Zăvoiul), unde au fost victime numeroase.

[4] Teo Palade, Cum ne cinstim morții? 4 aprilie 1944, o zi tragică în istoria Bucureștiului, în „ART-EMIS”, 2018, disponibil online la https://www.art-emis.ro/istorie/cum-ne-cinstim-mortii-4-aprilie-1944-o-zi-tragica-in-istoria-bucurestiului, 2024.

[5] SJAN Argeș, Primăria Pitești, dosar 12/1944, f. 53 și 55.

[6] La 8 mai 1944 erau 138 răniți spitalizați și 315 răniți pentru pansat. În total au fost 453 persoane pansate și lăsate la domiciliu.

[7] Narcis Ionuț Gherghina, op.cit., p. 61-69. 

[8] SJAN Argeș, Poliția Pitești, dosar 74/1944, f. 192-193.

[9] Cele mai afectate străzi au fost: Tudor Vladimirescu, Sf. Vineri, Regina Maria și Piața Episcopiei.

[10] SJAN Argeș, Poliția Pitești, dosar 74/1944, f. 1.

[11] SJAN Argeș, Poliția Pitești, dosar 74/1944, f. 146-161.

[12] Marele Stat Major, Secția Propagandă, Instrucțiuni referitoare la fotografierea sinistrelor cauzate de bombardamente inamice, 1944, 7p.

[13] Consiliul de Patronaj al Operelor Sociale, Acțiunea de asistență a sinistraților. Instrucțiuni de detaliu pentru aplicarea legii 252/1944, anexată în extras, Monitorul Oficial și Imprimeriile Statului, Imprimeria Centrală, București, 1944, p. 

[14] SJAN Argeș, Poliția Pitești, dosar 74/1944, f. 183; vezi documentul nr. 4 din anexa documentară.

[15] SJAN Argeș, Poliția Pitești, dosar 74/1944, f. 174.

[16] SJAN Argeș, Tribunalul Argeș, Secția pentru sinistrați (inventar 2.789), registru 1757/1/1944-1946.

[17] Lista (tablou) a fost solicitată și întocmită de autorități (Poliția Pitești și Primăria Pitești) la scurt timp după eveniment. Această listă a fost verificată și corectată în 2024 după registrul stării civile pentru decedații din anul 1944 al Primăriei Pitești.

[18] Nr. actului de deces, conform registrului stării civile pentru decedați al orașului Pitești din 1944.

[19] Domiciliul, în original. În lista originală s-a trecut de regulă locul decesului sau domiciliul persoanelor din afara orașului Pitești. Lista a fost corectată cu locul decesului așa cum este trecut în registrul pentru decedați al orașului Pitești din 1944.     

[20] f.pr. în original.

[21] Ksimuvschi Eggi, în actul stării civile.

[22] Borhor, greșit în original.

[23] Parlagiu = Măcelar care taie vitele de consum la abator.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“Fii drăguţ cu arhiviştii. Ei te pot şterge din istorie“