sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Sistematizarea zonei Calea Bucureşti din Piteşti (1962-1965)

Strada Libertăţii (azi Calea Bucureşti)


Sfatul Popular al Regiunii Argeş prin DSAPC a întocmit în anul 1962 proiectul de ansamblu pentru sistematizarea de detaliu a cartierului Ceair din Piteşti cuprinzând o suprafaţă de teren de 194.496 mp pe care, în afară de construcţiile ce se păstrau, urma să se construiască 35 de blocuri totalizând 1700 apartamente, plus dotările necesare până la sfârşitul anului 1965.
S-a întocmit documentaţia pentru exproprierea şi trecerea în proprietatea statului a unei suprafeţe de teren de 52.844 mp pe care se aflau clădiri particulare în suprafaţă totală construită de 7612,10 mp şi clădiri ale statului în suprafaţă construită de 4.943 mp aflate pe străzile: Calea Bucureşti (fostă strada Libertăţii), Câmpineanu, Florăriei şi Fundătura Piţigoi[1].
Proiectul de ansamblu întocmit în anul 1962 a fost aprobat prin dispoziţia Consiliului de Miniştri nr. 705 din 31 august 1962 semnată de Ion Gheorghe Maurer, iar prin decretul nr. 727 din 10 septembrie 1962 a fost aprobată etapa I de expropriere a unei suprafeţe de teren de 37.584 mp şi construcţii în suprafaţă de 3991,10 mp care au fost trecute în proprietatea statului. Ultima etapă de expropriere, cea de-a II-a din 1963 pentru terminarea construcţiilor din cartierul Ceair presupunea exproprierea şi trecerea în proprietatea statului a unor terenuri în suprafaţă de 15.260 mp şi construcţii în suprafaţă de 3.621 mp[2].
Clădirile particulare şi de stat aflate pe aceste străzi vor fi demolate după expropriere: locuinţe, magazii, garaje, ateliere, anexe gospodăreşti, sere de flori, barăcile provizorii ale muncitorilor Trustului Regional de Construcţii Locale (T.R.C.L.), magaziile şi atelierele Şcolii de meserii etc. Urmau să fie dislocate un total de 208 familii totalizând 520 persoane care primeau despăgubiri în numerar în conformitate cu HCM nr. 1676/1959.   


[1] Arhivele Naţionale – Argeş, fondul Sfatul Popular al Regiunii Argeş,  Oficiul Juridic, dosar 320/1962.
[2] Ibidem, dosar 250/1963.




Fundătura Piţigoi - Vedere generala (1962)

CALEA BUCUREŞTI (1962) 


4 comentarii:

  1. Exceptional articol, as dori sa vad cat mai multe de acest gen. Ma preocupa istoria Pitestiului. Multumesc pentru bogata ilustrare. Felicitari!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vă mulţumesc pentru aprecieri.
    Fotografiile publicate pe acest blog fac parte din patrimoniul arhivistic al Arhivelor Naţionale Argeş.
    Şi eu sunt interesat de istoria oraşului Piteşti şi doresc să mai public şi alte informaţii despre sistematizarea centrului vechi al oraşului şi a altor străzi: Calea Craiovei, Exerciţiu etc.
    Sper să reveniţi cu plăcere pe acest blog!

    RăspundețiȘtergere
  3. Sigur voi reveni cu placere, am si inceput sa citesc celelalte articole si am descoperit lucruri foarte interesante, uimitoare chiar. Voi continua sa parcurg articolele, trebuie sa cunoastem istoria, altfel o vom repeta, cred ca acest lucru e adevarat.
    In mod particular ma intereseaza istoria cartierului unde locuiesc, Trivale, probabil unul dintre cele mai aglomerate ale orasului. Nu stiu daca se pot spune multe despre locatia respectiva sau daca exista documente mai vechi, din ce stiu eu cartierul Trivale s-a construit pe locul unui sat, Papucesti (cand eram mic, unele autobuze inca aveau scris "Papucesti" pe tablita indicatoare). Sunt foarte curios sa aflu date si sa vad poze din etapele de constructie a acestui cartier. Nu sunt specialist, din pacate, dar am o oarecare inclinatie si preocupare pentru urbanism si arhitectura. Consider, cu umila mea parere, ca s-au facut cateva erori in ultimele etape de dezvoltare ale cartierului, cel putin, care au dus la situatia actuala de supraaglomerare a zonei. Am facut si un mic studiu, empiric, aproximativ, nu stiintific si rezultatul a fost ca fiecarei locuinte din zona de blocuri din Trivale ii corespunde o suprafata de numai 74 mp, zid langa zid, fara nimic altceva, daca toate apartamentele s-ar desfasura la nivelul solului (peste 8200 ap. si garsoniere pe o suprf de aprox. 0,61 km2).
    Voi continua sa studiez aceasta problema si orice informatie in acest sens este mai mult decat binevenita.
    As dori sa va rog sa publicati cateva informatii legate si de aceasta zona a orasului.
    Va multumesc mult si va doresc o zi buna!

    RăspundețiȘtergere
  4. https://www.scribd.com/doc/287657231/Densitatea-Locativa-in-Trivale-Pitesti-Cu-Poze
    Asa zisul studiu al meu; daca nu doriti, nu publicati linkul.

    RăspundețiȘtergere

“Fii drăguţ cu arhiviştii. Ei te pot şterge din istorie“