luni, 3 decembrie 2012

Consiliul judeţului Muşcel oferă cadou o sabie domnitorului Al.I. Cuza

Proces-verbal[1]


Consiliul judeţului reunit în şedinţă publică, astăzi la 26 noiembrie? 1864, având în vedere petiţiunea suptscrisă de locuitorii comunilor rurale şi comunei urbane Câmpulung în no. 2.500 suptscrieri, încă din luna lui mai anul curent, pentru oferirea unei săpii(sic!) de onoare, Mării Sale Domnitorului Alexandru Ioan I cu inscripţiunea următoare: pentru proiectul de lege electorală şi de lege rurală prezentate de ministrul Kogălniceanu, în zilele de martie şi aprilie care au fost respinse de desfiinţatele camere, judeţul Muşcel şi oraşul Câmpulung recunoscători.
Văzând că prin suptscripţiunile făcute nu s-au putut aduna decât una sută douăzeci galbeni;
Având în vedere că după răspunsul primit de la d. Alecsandri, agentul României la Paris această sabie este gata.
Considerând că oferirea acestei săbii s-a făcut de consiliul comunal din Câmpulung şi de consiliile rurale din judeţ în memorabila zi de 2 mai, zi în care s-a sfărâmat oligarhia din România şi s-a chemat la viaţă publică cinci milioane de români dezmoşteniţi de secoli.
Consiliul judeţean unindu-se cu dorinţa exprimată de judeţul întreg prin petiţiunea colectivă de care este vorba mai sus, hotărăşte ca suma de o sută galbeni ce mai trebuie până la acoperirea sumei de galbeni de o sută douăzeci, costul acestei săbii, să se răspundă din casa judeţului şi sabia să se prezinte Mării Sale de o deputaţiune din sânul consiliului judeţean.
Această deciziune se va aduce la îndeplinire de comitetul permanent, iar banii primindu-se de comitetul permanent de la casierul general al districtului cu mandat în regulă se va da în primire d. Dimitrie Negulici, preşedintele consiliului, ce a fost ales deputat, ca cu ocaziunea mergerii sale la Camera Electivă, să-i dea în primire domnului Ioan Siminos, corespondentele  însărcinat cu tractaria acestei săbii. Procesul-verbal de faţă va comunica d. prefect spre al înainta d. ministru de interne.

Preşedinte, D. Negulici
Secretari, P. Izvoranu?, C. Mărgăritescu

C.D. Aricescu,
Tică Ioan,
I.I. Coterlezu?
Ioan Constantinescu
Ioan Topoloveanu
Niţă Maria
 



[1] Arhivele Naţionale - Argeş, fond Prefectura Judeţului Muşcel, dosar 1/1864, f. 21, 21v.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“Fii drăguţ cu arhiviştii. Ei te pot şterge din istorie“