vineri, 8 februarie 2013

Reforma agrară din 1921. Problema coloniştilor (Documente)



Scurtă introducere

După primul război mondial, în România Mare s-a realizat cea mai amplă reformă agrară din Europa acelor vremuri.  
România fiind o ţară preponderent agrară, cu o ţărănime numeroasă şi săracă, nu a reuşit să împroprietărească cu terenuri agricole toţi ţăranii care erau îndreptăţiţi conform legii agrare. 
Datorită poziţiei geografice, în judeţul Argeş nu au existat suficiente terenuri agricole, mai ales în zonele de deal şi munte, ceea ce a determinat autorităţile statului să intervină pentru întocmirea de liste cu ţăranii plugari fără pământ care erau încurajaţi să devină  "colonişti" în zonele mai slab populate din ţară, în special în Dobrogea şi Cadrilater. 
Ţăranii săraci care se hotărau să devină "colonişti" erau îmbarcaţi în vagoanele CFR împreună cu bruma lor de avere (atelaje şi animale) şi transportaţi către localităţile care aveau un deficit de forţă de muncă în agricultură. 
Am redat mai jos câteva documente care scot în evidenţă unele aspecte referitoare la această problemă a ţăranilor săraci din Argeş nevoiţi să devină colonişti în regiunea Dobrogei, mai precis în judeţul Constanţa. 

1.


Cererea unor locuitori din comuna Săpata de Sus, judeţul Argeş pentru împroprietărire în judeţul Constanţa.[1]

Intrarea n. 164, 13 aprilie 1924
Domnule Consilier,

Subsemnaţii locuitori din comuna Săpata de Sus, jud. Argeş, cu dreptul de a fi împroprietăriţi, nefiind pământ expropriat în comuna noastră, cu onoare vă rugăm să binevoiţi a dispune să fim trecuţi pe Tabloul de împroprietărire în colonizare în jud. Constanţa, obligându-ne categoric să plecăm chiar de acum pentru a ne lua loturile în primire deoarece nimic nu ne leagă de comuna noastră, fiind cu totul lipsiţi de proprietăţi.

Cu stimă,
1.               Mihalache Ion zis Ion Bucur
2.               Radu Ion, categ. 7-a, 266
3.               Marin Matei, categ. 4-a, n. 71
4.               Ion Marin Sandu, <categ.> 5-a, 141
5.               Stancu Ion, <categ.> 7-a, 284
din comuna Săpata de Sus, jud. Argeş.

Domnului Consilier Agricol al judeţului Argeş.


D-lui agr. reg. Costeşti va întocmi imediat tabloul numai de locuitorii ca<re> în mod cert merg la colonizare, au inventarul agricol complet şi întrunesc celelalte condiţiuni – cu condiţiunea ca să se îmbarce la staţia Piteşti începând de la 20 aprilie 1924 când li se va fixa. Tabloul ni se trimite imediat. SS indescifrabil.

1) Se exclude de comisia de revizuire pe motivul căci a fost dezertor în timpul războiului aşa căci nu poate fi trecut pe tabloul de colonizare. SS indescifrabil.


2.


Ordin prin care Casa Centrală a Cooperaţiei şi Împroprietăririi Sătenilor solicită din partea Consilieratului Agricol Argeş, un tabel cu 300 de locuitori din judeţul Argeş care doresc să fie colonizaţi în judeţul Constanţa.[2]

România
Ministerul Agriculturii şi Domeniilor
Casa Centrală a Cooperaţiei şi Împroprietăririi Sătenilor
Direcţia Funciară
23992, 20 sep. 1923

Domnule Consilier,

Ca urmare a ordinului nostru no. 23590/923 vă rugăm să binevoiţi a ne transmite de urgenţă un tablou de 300 locuitori îndrituiţi la pământ ce doresc să se colonizeze în judeţul Constanţa şi cărora li se va da în primire pământul chiar din toamna acestui an.
Alegerea acestor locuitori o veţi face preferând pe cei mai destoinici din întreg judeţul cari s-au ocupat întotdeauna cu munca câmpului şi cari posedă inventar agricol.
Aceşti 300 colonişti vor fi grupaţi pe comune şi e de dorit ca din fiecare să pornească cel puţin un număr de 20.
Dacă acest număr nu se va completa cu locuitorii din o comună veţi căuta să-l împliniţi cu cei din comune învecinate.

Director General, SS indescifrabil
Director, SS indescifrabil

D-sale Domnului Consilier Agricol al Judeţului Argeş


3.

Ordin prin care Casa Centrală a Cooperaţiei şi Împroprietăririi Sătenilor face cunoscut Consileratului Agricol Argeş condiţiile şi modul de transport al locuitorilor din judeţul Argeş acceptaţi pentru colonizare în judeţul Constanţa.[3]

România
Casa Centrală a Cooperaţiei şi Împroprietăririi Sătenilor
Direcţia Funciară
5202, 29 feb. 1924

Domnule Consilier,

De la 15 martie a.c. urmând să înceapă transporturile de colonişti în judeţul Constanţa vă rugăm să luaţi de urgenţă măsuri atât prin organele de sub conducerea Dvs. cât şi solicitând ajutorul Prefecturii ca să se pună în vedere tuturor locuitorilor admişi la colonizare următoarele:
a)     Toţi locuitorii colonişti să se pregătească şi să fie gata de plecare atunci când li se va anunţa data de îmbarcare la gările stabilite; transportul va fi gratuit punându-se la dispoziţie vagoanele necesare, în proporţie de aproximativ 2 vagoane pentru 3 familii.
Datele îmbarcării pentru fiecare comună vi le vom aduce la cunoştinţă de îndată ce ni se vor comunica de către Ministerul Comunicaţiilor unde am intervenit în acest scop.
b) Sub niciun motiv nu se va permite îmbarcarea acelora care nu se vor prezenta cu inventar agricol complet (car, plug, vite trăgătoare) şi întreaga gospodărie.
c) Acesta va fi singurul transport gratuit de care vor putea beneficia coloniştii. Acei care nu vor fi gata de plecare la datele ce se vor anunţa vor pierde dreptul de a beneficia de gratuitate pe C.F.R.
Totodată, vă rugăm să ne comunicaţi gările de îmbarcare pentru comunele pentru care nu ni le-aţi comunicat până acum.
Lucrarea necesitând urgenţă şi exactitudine vă rugăm să supravegheaţi îndeaproape executarea ei întocmai.    

Director, SS indescifrabil
Şeful Serviciului, SS indescifrabil

4.


Adresă prin care Consilieratul Agricol Constanţa înaintează Consilieratului Agricol Argeş un tabel statistic al coloniştilor din judeţul Argeş repartizaţi în comunele din judeţul Constanţa.[4]

Consilieratul Agricol Constanţa
Eşirea no. 1411
Anul 1924 luna martie ziua 8

Domnule Consilier,

La adresa Dvs. nr. 722 cu onoare vă înaintăm anexat aici un tablou de coloniştii din judeţul Argeş, comunele unde sunt repartizaţi de noi, precum şi gările de debarcare.
Consilier Agricol,  SS indescifrabil
Şeful Cancelariei, SS indescifrabil

D-sale Domnului Consilier agricol al judeţului Argeş

Tablou
de coloniştii din judeţul Argeş cu comunele unde sunt repartizaţi şi gările de debarcare






Gara de debarcare
1.
Tutana
79
Locuitori repartizaţi
Tuzla
Constanţa
2.
Curtea de Argeş
6
„”
Mangalia
Constanţa
3.
Oeşti
56
„”
Alacap
Murfatlar
4.
Cerbureni
14
„”
Gherengic
Constanţa
5.
Verneşti
15
„”
Tatlageac
Constanţa
6.
Valea Danului
45
„”
Tatlageac
Constanţa
7.
Muşeteşti
10
„”
Cicrâcei
Constanţa
8.
Valea Mărului
3
„”
Gherengic
Constanţa
9.
Săpunari, Borleşti, Bascovele
85
„”
Tatlageac
Constanţa
10.
Drăganu
20
„”
Mangalia
Constanţa
11.
Suseni
12
„”
Chiostel
Medgidia
12.
Mârghia
6
„”
Gherengic
Constanţa
13.
Cuca
52
„”
Mangalia
Constanţa
14.
Măcăi
26
„”
Mangalia
Constanţa
15.
Scheiu
8
„”
Mangalia
Constanţa
16.
Deduleşti
18
„”
Alacap
Murfatlar
17.
Milcoiu
55
„”
Alacap
Murfatlar
18.
Corbi
65
„”
Engemahale
Agem.
19.
Ciuteşti
13
„”
Alacap
Murfatlar
20.
Fedeleşoiu
14
„”
Mangalia
Constanţa
21.
Borşoiu
68
„”
Pazarlia
Ester
22.
Stoiceni
39
„”
Tatlageac
Constanţa
23.
Galicea
28
„”
Tatlageac
Constanţa
24.
Cremenari
86
„”
Caracicula
Constanţa
25.
Olanu
25
„”
Alacap
Murfatlar
26.
Stoileşti
56
„”
Pazarlia
Ester
27.
Urşi
63
„”
Cicrâcei
Constanţa
28.
Bălceşti
32
„”
Pazarlia
Ester
29.
Trepteni
20
„”
Alacap
Murfatlar
p. conf., SS indescifrabil

5.


Ordin prin care Casa Centrală a Cooperaţiei şi Împroprietăririi Sătenilor, Direcţia Generală, face cunoscut şi solicită Consilieratului Agricol Argeş rezolvarea problemelor legate de sosirea unor colonişti în judeţul Constanţa, fără inventar agricol sau fără anunţarea organelor agricole ale judeţului.[5]

România
Ministerul Agriculturii şi Domeniilor
Casa Centrală a Cooperaţiei şi Împroprietăririi Sătenilor
Direcţiunea Generală
Bucureşti, 18 aprilie 1924, n. 34

Domnule Consilier,

Deoarece la Direcţiunea Generală s-au primit reclamaţiuni din partea Consilieratului agricol şi Prefecturei Constanţa, că sosesc acolo colonişti fără inventar şi fără să fi fost anunţaţi de către organele agricole ale judeţului de unde s-au îmbarcat şi pentru a se preîntâmpina unele perturbări şi la judeţul Dvs., am onoarea a vă ruga să binevoiţi a lua următoarele măsuri:
1.                                    Se va face o adresă către d-nii şefi ai staţiilor C.F.R. de unde coloniştii din jud. Dvs. se îmbarcă şi prin care veţi cere ca sub niciun motiv să nu se mai dea vagoane coloniştilor decât în prezenţa delegatului Dvs. şi pe baza unei adrese din partea Dvs. sau a delegatului Dvs. însărcinat cu îmbarcarea.
2.                                    Se va cere agronomilor regionali să înainteze o situaţie de coloniştii ce s-au îmbarcat până azi atât de către delegatul Consilieratului agricol cât şi de staţiile CFR direct.   Aceste situaţii se vor centraliza la Consilierat într-un tablou şi se va ţine la zi cu orice noi comunicări făcute de către regiuni.
3.                                    Se va atrage din nou atenţia agronomilor regionali că îmbarcarea coloniştilor nu se va face decât cu inventarul prevăzut în tablourile întocmite la primărie, iar data plecării vagoanelor se va comunica D-lui Consilier respectiv din Dobrogea.

Inspector, SS indescifrabil

D-sale Domnului Consilier Agricol al Judeţului Argeş, Piteşti.






[1] Arhivele Naţionale - Argeş, fond Serviciul (Consilieratul) Agricol Argeş, d. 5/1923-1924, f. 35.
[2] Ibidem, d. 6/1923-1924, f. 4.
[3] Ibidem, f. 10.
[4] Ibidem, f. 17-17v.
[5] Ibidem, f. 23.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“Fii drăguţ cu arhiviştii. Ei te pot şterge din istorie“