duminică, 3 februarie 2013

(V) Evreii din Pitesti (1940-1944)



VI. Liberi profesionişti şi foşti comercianţi evrei din Piteşti


Majoritatea evreilor liber profesionişti au primit interdicţia de a profesa, meseriaşilor le-au fost ridicate brevetele de meserie iar acolo unde a fost posibil, atelierele de lucru au fost preluate de către meseriaşi români, aşa cum a fost cazul atelierului de tâmplărie deţinut de Solomon Crivoi şi cel de tapiţerie deţinut de Ştrul Zalman zis Goldistein ambele aflate pe strada Şerban Vodă. În cazul altor evrei care cunoşteau meserii foarte specializate cum au fost Iancu Feldman (giuvaergiu), Bernard Einiger (pictor firme), Natan Mendelovici (fotograf) etc. au fost suficiente ridicarea brevetelor în baza cărora îşi exercitau meseria şi aplicarea interdicţiei de a mai profesa[1].


Abramovici Smil scris şi Samuel Corbu (n. 1871, Cristeşti, judeţul Baia) recăsătorit cu Iosefina, fostă doamna Triman[2], era agentul societăţii de Asigurare „Naţionala” din Bucureşti, domiciliat în Piteşti, strada Doamna Bălaşa, nr. 34, în vârstă de 71 ani. A trimis cerere de revizuire „pe care vă rog să binevoiţi a o lua în considerare numai când va fi cazul”.

Abramovici Smil
Ciuraru Herman – Horenstein (n. 1922, Piteşti), tehnician dentar domiciliat în Calea Craiovei, 7 împreună cu Frema (n. 1925, Piteşti) şi Nuta Nathan (n. 1899, Huşi, tinichigiu) şi Ana (n. 1898, Tg. Ocna, casnică)
Ciuraru Herman – Horenstein
Crivoi Solomon (n. 1880, Teplik, Rusia), tâmplar căsătorit cu Fani (n. 1882, Nimius, Bacău), lenjereasă aveau împreună doi copii: Moritz (n. 1918, Piteşti) tâmplar şi Dora (n. 1923, Piteşti), casnică, domiciliaţi în Şerban Vodă, 38.   
Crivoi Moritz
Doctor Cusiner David (n. 1867, Botoşani) căsătorit cu Amalia (n. 1884, Bucureşti), înscris în Colegiul medicilor din Argeş din 1897 avea un cabinet dentar din octombrie 1936 în strada Carol, nr. 4 din Piteşti. Avea doi angajaţi evrei: tehnicianul dentar Einiger Herman (n. 1922, Piteşti), domiciliat în Şerban Vodă, 80 şi Sally Tutnauer. Aceasta din urmă a fost rechiziţionată pentru dentistul Munteanu de la Curtea de Argeş, în timp ce Einiger Herman a fost concediat în august 1941 şi a făcut muncă de folos obştesc până în martie 1942 când a rămas fără ocupaţie după care a fost deportat în Transnistria.
Einiger Herman
Doctor Feinstein I. Iosef (n. 1900, Bucureşti), căsătorit cu Irene (n. 1905, Craiova) aveau împreună o fată Rodica (n. 1930, Piteşti). Avea  diplomă de doctor în medicină şi chirurgie umană la Facultatea de Medicină din Universitatea Bucureşti (1926). Deţinea diferite certificate de specializare la Facultatea de Medicină de la Paris. Cabinetul său se afla la aceeaşi adresă de domiciliu din strada Al. Lahovary 32 şi era proprietate personală, fiind exceptat de la expropriere deoarece susţinea acesta că este cercetaş de război. Totuşi, cererea sa de a fi scutit de muncă în folos obştesc a fost respinsă întrucât prof. Ilovici a decis să fie folosit ca medic „unde va crede de cuviinţă” Centrul de Românizare Argeş. Dr. Iosif Feinstain care avea în strada Alexandru Lahovary, nr. 30 un apartament cu 5 camere, la etaj, i s-a recunoscut dreptul legal de prelungire a chiriei deoarece luptase în primul război mondial ca medic militar.
Feinstein Iosef
Doctor Kertzner Iacob (n. 1899, Cetatea Albă) căsătorit cu Feiga (n. 1908, Piteşti) era doctor în medicină şi chirurgie, cu gradul de locotenent în rezervă. Acesta era absolvent al Facultăţii de Medicină din Bucureşti (1927). A fost funcţionar la SAR „Sanachimică” Bucureşti. A cerut înscrierea în Colegiul Medicilor din Piteşti pentru a-şi putea exercita profesia. Domiciliul familiei era în B-dul Elisabeta 41.
Kertzner Iacob
Feldman Iancu (n. 1900, Piteşti) căsătorit cu Fega (n. 1909, Piteşti).  Acesta a lucrat la domiciliul său din strada Râurilor 22 profesând ca giuvaergiu în baza cărţii de meşter care i-a fost ridicată din aprilie 1941.
Feldman Iancu
Granenfels Arthur scris şi Grauenfels Artur (n. 1899, Braşov) căsătorit cu Ketty (1914, Roman), domiciliaţi în Piteşti, B-dul Elisabeta, 54. Acesta era licenţiat în Ştiinţe Economice şi în Ştiinţe de Stat. Până în 1939 a exercitat profesia de cerealist, iar până în 1940 a fost procurist la firma Ioan Georgescu din Turnu Măgurele când a fost nevoit să părăsească serviciul din cauza regimului legionar. 
Granenfels Arthur
Grumberg Avram (n. 1916, Piteşti) Piteşti, strada Târgu din Vale, nr. 11. Cursurile primare şi liceale absolvite în Piteşti, iar din 1935 a urmat Facultatea de Medicină din Cluj, mutată între timp la Sibiu în urma cedării Transilvaniei de Nord, unde  a absolvit anul 5. Era doctorand în medicină şi declara că: „În prezent mă pregătesc pe toate căile legale posibile, teoretic şi practic (prin studii şi vizitări de bolnavi) pentru a susţine şi ultimele examene de doctoratul an III, de îndată ce voi avea posibilitatea legală”. I s-a respins cererea fiind repartizat la munca de folos obştesc. 
Grumberg Avram
Haim S. Iancu – Jean (n. 1915) domiciliat în strada Al. Lahovary 38. Avea profesia de voiajor comercial rechiziţionat conform ordinului Comandamentului 1 Teritorial în Regimentul 6 Artilerie. Nu îşi putea exercita profesiunea fiindcă nu i s-a aprobat dreptul de liberă circulaţie pe CFR.
Haim S. Iancu
Haim S. Israil (n. 1905, Piteşti), domiciliat în strada Matei Basarab, nr. 43. Era de meserie zugrav.
Haim S. Israil
Haim S. Saul (n. 1917, Piteşti) căsătorit cu Iosefina (n. 1919, Piteşti). Avea 3 clase de comerţ elementar, fiind de profesie geamgiu şi sticlar, meserie învăţată pe lângă defunctul său părinte decedat în 1933.
Haim S. Saul
Hechter Alfred (n. 1902, Piteşti) era meşter perier cu 4 clase primare, domiciliat în strada Viilor, 35, născut. A lucrat ca perier în firma lui Gh. Hechter. Era obligat la muncă de folos obştesc deoarece nu avea nici întreprindere proprie şi nici nu lucra mai lucra în vreuna românească.
Hechter Alfred
Kiegler Benjamin (n. 1896, comuna Costişa, jud. Neamţ) căsătorit cu Amalia (n. 1910, Craiova) domiciliaţi în Piteşti, Elisabeta 85. Acesta era angajat ca specialist în branşa cherestelei şi a materialelor lemnoase din întreprinderea lui Nicolae D. Diaconescu  din Bucureşti. 
Kiegler Benjamin
Laufer Iancu (n. 1916, Tg. Neamţ), fost comerciant din Piteşti, Sf. Vineri, nr. 3. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Laufer Iancu
Lazarovici  Lazăr (n. 1907, Bucureşti) căsătorit cu Raia (n. 1909, Chişinău), fost comerciant. Apare în lista persoanelor deportate în Transnistria.
Lazarovici  Lazăr
Lichtenbaum Iosif (n. 1897, Iaşi), fost comerciant şi industriaş, coproprietar al fabricii de clei „Glutinum” din comuna Domniţa Maria, jud. Bacău, căsătorit cu Roralia (n. 1901, Piteşti) aveau împreună trei copii: Lucian (n. 1921, Piteşti), Ana (n. 1925, Piteşti) şi Paul Leonida (n. 1929, Piteşti), domiciliaţi în  Târgu din Vale 11. Fiul Lucian declara că a absolvit cursurile liceale la Bacău şi se pregătea în vederea susţinerii examenului pentru admitere la  Facultatea de Electrotehnică. Lichtenbaum Lucian era trecut pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Lichtenbaum Iosif
 Figură 1, Lichtenbaum Lucian
Figură 2, Lichtenbaum Lucian
Luvişi Bercu – Ludich (n. 1897, Slatina) fost comerciant căsătorit cu Rachela (n. 1899, Piteşti) domiciliaţi în strada Sf. Vineri, nr. 2. Era de profesie comisionar comercial, însă nu-şi putea desfăşura activitatea din cauza interdicţiilor legale.
Luvişi Bercu – Ludich
Marcus Iţic (n. 1881, Moineşti) fost comerciant, căsătorit cu Fanny (n. 1888, Piteşti), aveau un fiu, Maier (n. 1913, Piteşti), funcţionar comercial, domiciliaţi în strada Şerban Vodă, 34.
Marcus Maier
Mihel Moscu Mişu (n. 1882, Bucureşti), lăcătuş căsătorit cu Debora (n. 1888, Zalescik) aveau doi fii Manole (n. 1916, Piteşti), electrician şi Lia (n. 1923, Curtea de Argeş), domiciliaţi în strada Şerban Vodă, 50.  Manole a lucrat la magazinul Electro-Magnet din Bucureşti, strada Văcăreşti 39 până în 1938 când e recrutat ca militar electrician şi instalator de apă. Din 1941 era concentrat la Regimentul 4 Dorobanţi Piteşti şi la Divizia a 3-a Infanterie Piteşti.
Manole Michel
Rabinovici Lazăr (n. 1902, Reni) căsătorit cu Bela (n. 1905, Suliţa), aveau o fată Regina (n. 1930, Găeşti).   A lucrat din 1920 până în 1942 pentru firma de maşini de cusut Singer la sucursalele Ploieşti, Găeşti şi Piteşti. Înapoiat de la detaşamentul de muncă Găeşti solicita autorităţilor scutirea de muncă obligatorie fiind bolnav şi cu certificat medical. A fost scutit de muncă.
Rabinovici Lazăr
Rosenthal Raul (n. 1875, Odobeşti), fost comerciant, căsătorit cu Beatrice (n. 1886, Tg. Neamţ) aveau împreună doi copii, Solo[3] (n. 1913, Piteşti – d. 2012, Piteşti), contabil, absolvent de Şcoală Comercială şi Iulian (n. 1916, Piteşti), contabil, absolvent cu Bacalaureat luat la Liceul Comercial din Piteşti, domiciliaţi în strada Regina Maria, nr. 15. Raul Rosenthal a deţinut o instalaţie completă cu aburi pentru fabricat ţuică şi rachiuri pe care a vândut-o obligat de Subsecretariatul de Stat al Românizării, Colonizării şi Inventarului la SAR Bachus din Constanţa[4]. Acesta s-a ocupat inclusiv cu  procurarea de coajă de stejar pentru nevoile armatei, folosită probabil pentru tăbăcitul pieilor. 
În schimb, cei doi copii au fost concentraţi pentru munca de folos obştesc şi mai apoi au fost trecuţi pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Rosenthal Solo
Rosenthal Iulian
Steiner Zaharia (n. 1907, Winipeg) căsătorit cu Lizica (n. 1907, Piteşti), aveau împreună trei copii: Iancu (n. 1933, Piteşti), Peter (n. 1935, Piteşti) şi Sarina (n. 1938, Ploieşti), domiciliaţi în strada Industria 6. Steiner Zaharia, cu 3 clase comerciale, a fost funcţionar comercial (vânzător), până la 15 ianuarie 1940 când a fost concediat, magazinul fiind preluat de conducere românească. Apare pe lista cu evreii deportaţi în Transnistria (jud. Balta).
Straiff Ilie scris şi Steif Iţic (n. 1901, Iaşi), fost comerciant, fost  vânzător la restaurantul gării din Piteşti, domiciliat în strada Cuza Vodă, 14.
Straiff Ilie




[1] Idem, fond Prefectura Argeş, dosar 7/1942, f. 29.

[2] Ibidem, dosar 8/1941, f. 153v.

[3] Solo Rosenthal căsătorit cu Ana nu au avut copii împreună. Familia a primit în 2012 din partea municipiului Piteşti „Diploma de fidelitate” pentru împlinirea a 50 de ani de căsătorie neîntreruptă, apud www.primariapitesti.ro, 2013.

[4] Arhivele Naţionale – Argeş, fond Prefectura Argeş, dosar 7/1942, f. 114.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

“Fii drăguţ cu arhiviştii. Ei te pot şterge din istorie“