În rândurile care urmează prezentăm două documente referitoare la Biserica Sf. Nicolae din Pitești, biserică ridicată în centrul urbei de „mahalagii orășani” care însă a fost demolată în vara anului 1962 pentru că stătea în calea planului comunist de sistematizare a orașului.
Primul document din anul 1877 este un inventar detaliat cu bunurile mobile și imobile deținute de această biserică, inventar realizat de preotul paroh Nicolae Mateescu. Acesta a fost hirotonisit în anul 1858 la vârsta de 31 de ani și a deservit cu dăruire această biserică o perioadă îndelungată, până în anul 1901.
Pe lângă nelipsitele odoare bisericești, ne reține atenția „orologiul” bisericii care a fost donat de farmacistul Ștefan Babic în anul 1873 fiind montat în turnul clopotniței. Este un fapt mai puțin obișnuit ca o biserică ortodoxă din această zonă să aibă un ceas, însă acesta avea o utilitate practică pentru cei care străbăteau zilnic zona centrală a urbei reprezentată în principal de strada Șerban Vodă, stradă pe care erau concentrați cei mai mulți comercianți din oraș. Este un aspect al modernității pentru că într-adevăr „timpul înseamnă bani” în centrul comercial al orașului Pitești! Din fericire, acest ceas se mai păstrează și astăzi în depozitele Muzeului județean Argeș, reamintindu-ne de „Biserica cu ceas”, așa cum a fost ea supranumită de locuitori.
Averea imobiliară a bisericii era impresionantă. Biserica deținea în proprietate patru prăvălii în centrul orașului pe care le avea închiriate la diferiți comercianți. În afară de aceste prăvălii mai deținea șapte terenuri care erau arendate pe o perioadă îndelungată mai multor locuitori care plăteau bisericii o taxă anuală (embatic). Alte două terenuri nu mai aduceau venituri bisericii pentru că intraseră în domeniul public: unul devine „piață pentru birjari”, iar celălalt este transformat în „ulița” care face legătura între strada centrală Șerban Vodă și Grădina Publică a orașului.
Din inventarul averii bisericii nu lipsește nici măcar arhiva acesteia care este formată din câteva dosare. Un dosar conține licitațiile și contractele de închiriere ale prăvăliilor bisericii, alte dosare fac referire la procesele de judecată dintre biserică și un chiriaș rău platnic sau pentru revendicarea unui teren uzurpat „din cauza neglijenţii epitropiilor laice după timp”, în procesul de judecată cu urmașii răposatului Nicolae Socolescu. Dar despre acesta din urmă, într-un episod viitor...
Cel de-al doilea document este o listă nominală a capilor de familie care formau mica enorie a acestei biserici. Din această enorie sunt nominalizați 30 de locuitori, probabil cei mai înstăriți din oraș, care însă nu prea erau implicați în viața bisericii, după cum afirmau răspicat unii preoți parohi în adresele pe care le înaintau autorităților superioare ecleziastice și celor administrative, mai ales atunci când aceștia cereau bani pentru cheltuielile bisericii cu: reparațiile, curățenia și multe altele.
1.
1877, Piteşti. Inventarul bunurilor mobile şi imobile deţinute de Biserica Sf. Nicolae din Piteşti.
Inventar
de toate obiectele mişcătoare şi nemişcătoare ale sfintei biserici cu patronagiul Sf. Nicolae din comuna urbană Piteşti pe anul 1877
1. Sfântul locaş zugrăvit cum se vede şi învelit cu tinichie. În turnul său se află pus un orologiu-n acţiune.
- În biserică se află: trei rânduri de veşminte preoţeşti – stofă bune – fir mătase cu stihare trei, un atlaz şi două de plisă etc., două rânduri de procoveţe, unele de stofă bună şi altele de mătase atlaz.
- Două potire, trei discuri, două stele, una linguriţă, toate de argint bun, asemenea o cădelniţă de argint.
- Una evanghelie îmbrăcată cu argint, trei cruci îmbrăcate cu argint, una mare şi două mici, un chivot de argint.
- Una iconiţă de argint arh. Ştefan, trei tiplote de argint pentru băut agheasmă la diferite ocazii, trei coroane de argint şi două mâini asemenea la icoanele împărăteşti.
- Şase candele mari de câte una oca şi patru mai mici toate de argint.
- Opt icoane, patru împărăteşti, 4 mici adause şi patru anexate, iar în a doua despărţire în tindă, două mari din nou făcute – 12 prăznicare cu lădiţa de nuc spre conservarea lor.
- Un sfânt antimis, un epitaf şi un steag vechi.
- Două rânduri de Minee, douăsprezece noi şi douăsprezece vechi, două Trioade unul vechi şi altul nou; două Penticostare, una Evanghelie, un Molitfelnic, trei Liturghii, trei Prohoade, două Octoihe, una Cazanie, două cărţi numite Predicatoare, un Apostol şi două Ceasloave bogate, una Psaltire.
- Două sfeşnice mari împărăteşti şi patru mici, un iconostas vechi şi o masă de lemn zugrăvită lângă dânsu. Una cruce mare cu răstignirea.
- Două jeţuri mari şi douăzeci mici, două tetrapoade pentru cărţi şi un analog necesar pentru circumstări.
- Trei policandre, unul de sticlă cleştar, unul de alamă şi altul tot de alamă vechi ruinat, una masă de lemn, una colimvitră de lemn şi vopsită.
- Una tingire pentru untdelemn de strâns.
- Trei prăvălii din strada Şerban Vodă alături cu biserica cu dependinţele lor învălite cu table de fier – deja închiriate.
- Una prăvălie alături cu prăvălia (p) răp. Florea Dancovici băcanu care corespunde din faţa grădinii publice, asemenea învălită cu tablă de fier şi închiriată.
- Un loc viran din prăvălia de mai sus şi până în casele d-lui Gheorghe Nicolau corespunzător la grădina publică şi luat acum cincisprezece ani de primăria locală forţat pentru uliţă fără să plătească vreun mic <em>batic.
- Un loc în stânga bisericii care plătea primăria un mic <em>batic de 10 lei vechi, acum e mult timp de când numai plăteşte scuzându-se că este al comunii ca piaţă pentru birjari.
- Osebit şapte locuri în oraş asupra cărora se plăteasc embatiche şi anume de: d-nul Radu Condescu douăzeci şi patru lei vechi, d-nul Ştefan Avrămescu, douzeci şi unu vechi, d-nul Nicolae Ştefănescu zece vechi, d. Teodor Lăzărescu trezeci şi doi vechi; d-na Mariţa Gheorghe Boangiu trezeci şi cinci vechi şi d-nul Nae Teodoru patruzeci vechi împreună cu locul cumpărat de la mătuşă-sa Uţa Stămătoaea.
- Un dosar no. 1 conţinând licitaţii şi contractele prăvăliilor închiriate, sigilat şi parafat.
- Un dosar no. 2 conţinând procesul avut cu d-nul G. Alixăndrescu în privinţa unei prăvălii.
- Un dosar cu nr. 3 conţinând procesul cu Casa răp. N. Socolescu rămânând disponibil din cauza neglijenţii epitropiilor laice după timp.
Paroh pr. şi duhov. N. Matheescu Sachelarie
Arhivele Naţionale – Argeş, fond Parohia Sf. Nicolae Piteşti, dosar 2/1873-1881, f. 10.
2.
1891, Piteşti. Listă nominală cu cele 30 de familii care formau enoria Bisericii Sf. Nicolae din Piteşti.
1. Ion T. Purcăreanu
2. Nae Constantinescu
3. Nae Grigorescu
4. Eftimie Ionescu
5. Ioan Trifonescu
6. Alexandru Furduescu
7. Apostol Lănciulescu
8. Gheorghe Urieanu
9. Petrache Dancovici
10. Grigore Dumitrescu
11. Ivan Ilie Simigiu
12. Hristache Predescu
13. Ioan Zănescu
14. Tache P. Buşcanu
15. Nae I. Busuioc
16. Nae Marinescu
17. Ştefan Avramescu
18. Tudor Tudoriu
19. Costantin Ionescu
20. Costache Dincă Croitoru
21. Dimitrie Ştefănescu
22. Dimitrie Hristea
23. Petre Muşetescu
24. Ioan Drăgoi
25. Ioan C. Mărăcine
26. Tache Nicolau
27. Vasile Ioan C. Mărăcine
28. Haralambie Rădulescu
29. Ghiţă Popescu
30. Toma Trifonescu
Arhivele Naţionale – Argeş, fond Parohia Sf. Nicolae Piteşti, dosar 12/1888-1894, f. 58.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
“Fii drăguţ cu arhiviştii. Ei te pot şterge din istorie“